REALIZACJA PROJEKTU ,,WSPÓLNIE DZIAŁAMY DLA DOBRA MAŁEJ OJCZYZNY” FUNDACJI ARTOS

Logo Artos

Uczniowie trzech szkół z gminy Gościeradów: Liśnika Dużego, Mniszka i Księżomierzy realizowali projekt "Wspólnie działamy dla dobra małej ojczyzny" prowadzony przez Fundację Kultury Chrześcijańskiej ARTOS z Lublina.

W Zespole Szkół im. Józefa Twaroga w Księżomierzy projekt związany z tradycjami lokalnymi był realizowany pod nazwą „Jak Księżomierz chlebem i miodem stał...”.   Chleb i miód to najstarsze znane ludziom potrawy, towarzyszące człowiekowi od prawie zawsze, do tego bardzo smaczne. Co może być bardziej bliskie naszej tradycji niż zbieranie miodu, a przede wszystkim chleb, znany i jedzony ze smakiem do dzisiaj? Dlatego w ramach projektu uczniowie we współpracy ze społecznością lokalną, poznali tajniki tradycyjnego wypieku chleba i pozyskiwania miodu. Młodzież odwiedziła pasiekę „Pszczółka” w Księżomierzy. Celebrując Światowy Dzień Chleb, który przypada 16 października uczniowie częstowali wszystkich chętnych na degustację, różnymi rodzajami chleba współcześnie pieczonego. Na osłodę, można było posmarować go miodem.

Uczestnicy projektu z Publicznej Szkoły Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Mniszku swój projekt nazwali ,,Mniszańskie kartoflaki”. Związany był z trCelebrując Światowy Dzień Chleb, który przypada 16 października uczniowie częstowali wszystkich chętnych na degustację, różnymi rodzajami chleba współcześnie pieczonego. Na osłodę, można było posmarować go miodem.adycjami uprawy roli, w tym ziemniaków. Ta bulwa jest od pokoleń podstawowym pokarmem mieszkańców, nie tylko wsi. Powrót do prostego jedzenia i sezonowość to również podstawy współczesnych trendów. Łącząc tradycje z nowoczesnością realizowali szereg działań. Wzięli udział w tradycyjnych wykopkach zakończonych ogniskiem, zorganizowali Gminne Święto Pieczonego Ziemniaka z wieloma atrakcjami dla wszystkich szkół z terenu gminy. Wraz z zaprzyjaźnionym Kołem Gospodyń z Mniszka przygotowywali ziemniaczane potrawy na kulinarnym kursie. Oprócz tego organizowali wystawy i zachęcali z powodzeniem maluchów do wspólnej pracy i zabawy.

Licząca 15. osób, grupa projektowa z Publicznej Szkoły Podstawowej im. Janiny Wierzchowskiej realizowała swoje działania wokół hasła "Smaki łączą pokolenia". Głównym celem projektu była promocja potencjału kulturowego miejscowości, a także odkrywanie nowych zainteresowań oraz ciekawych form spędzania wolnego czasu przez dzieci i młodzież, które przyczyniły się do pielęgnowania tradycji kulturowych. W ramach zadania zrealizowano warsztaty kulinarne
pt. „Smaki łączą pokolenia”; zajęcia savoir vivre „Przy polskim stole”; gazetkę „Z przepiśnika babci” oraz kalendarz.

 Wszyscy uczestnicy projektu z terenu Gminy Gościeradów Dziękują za możliwość realizacji projektu Prezes Fundacji Małgorzacie Zmysłowskiej oraz dyrektorom naszych szkół: p. Marzenie Długosz, p. Iwonie Wojciechowskiej i p. Krzysztofowi Wronce.

Zobacz również: