Tłusty czwartek 🥨 🥳 Świętować czy nie świętować 🤔

Zdjecie pączków

🍩 Tłusty czwartek 🥨
🥳 Świętować czy nie świętować 🤔
_______________________
​ ​
🍩 Tłusty czwartek to tradycja sięgająca w Polsce XVII wieku. Trudno jest odmówić sobie w tym dniu pączka.
🍩 Według przesądu trzeba zjeść przynajmniej jednego, aby zagwarantować sobie szczęście przez cały rok.
🍩 Niewiele jest osób, które nie chcą zapłacić tak słodkiej ceny za powodzenie.
🗣️👥 Co roku trwa dyskusja, jeść czy nie jeść, ile i jakie pączki są najlepsze…
👉 Podpowiadamy!
🍩 jeść
🍩 z umiarem
🍩 najlepiej te pączki, których skład znamy.
👩‍🍳 Upiecz pączki w domu w piekarniku, a nie smaż w głębokim tłuszczu
Kupione w cukierni mają od 290 do nawet 350 kcal. Mini pączek z lukrem to ok. 42 kcal.
🍩 Z przepisu portalu Diety NFZ upieczesz 6-7 pączków. 👇👇👇
🍩 W zależności od wielkości i nadzienia 1 pączek to 180 – 200 kcal. 👇👇👇
_______________________
​ ​
🍩 Pieczone pączki
📋 Składniki:
➦ szklanka mąki pszennej tortowej - ok. 120 g
➦ szklanka mąki pełnoziarnistej (żytnia, pszenna lub orkiszowa) - ok. 120 g
➦ 25 g drożdży
➦ szklanka mleka 0,5% tłuszczu do budyniu, w tym ¼ szklanki do zaczynu
➦ jajo kurze rozmiar L
➦ łyżeczka cukru 5 g
➦ dowolny słodzik (ksylitol, erytrytol lub stewia)
➦ 4 łyżki oleju rzepakowego
➦ nadzienie: budyń przygotowany z mlekiem z dodatkiem słodzika (ksylitol, erytrytol lub stewia) albo dżem niskosłodzony.
👩‍🍳 Przygotowanie:
✔ przygotuj zaczyn: podgrzej mleko (¼ szklanki), dodaj drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki; zamieszaj, przełóż do naczynia i odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia
✔ jeśli zamierzasz przygotować pączki z nadzieniem budyniowym, to przygotuj gęsty budyń na mleku (zgodnie z instrukcją) z dodatkiem dowolnego słodzika
✔ do naczynia z zaczynem dodaj jajko; ubij mikserem, aby uzyskać konsystencję piany
✔ do masy dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto, aż uzyska klejącą konsystencję
✔ dodaj olej i wyrabiaj dalej, aż ciasto nie będzie się kleić do dłoni
✔ gotowe ciasto przełóż do czystego naczynia, przykryj ściereczką, zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 45-60 minut); ciasto powinno podwoić swoją objętość
✔ na deskę, blat lub stolnicę wysyp odrobinę mąki, wyłóż wyrośnięte ciasto
✔ rozpłaszcz ręką ciasto na grubość palca
✔ wycinaj z niego koła przy pomocy szklanki, kubka lub innej foremki
✔ na każdy wykrojony kawałek ciasta połóż dżem (łyżeczka) lub budyń (łyżeczka) i sklej końce, aby utworzyć kulę
✔ ułóż na blasze papier do pieczenia, a na nim przygotowane pączki w pewnej odległości od siebie
✔ odstaw blachę w ciepłe miejsce na kolejne 60-75 minut
✔ rozgrzej piekarnik do 180 stopni
✔ piecz pączki w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut
✔ gotowe pączki możesz obsypać rozdrobnionym słodzikiem.
 
Źródło: Akademia NFZ

Zobacz również: