
Tłusty czwartek


Świętować czy nie świętować

_______________________

Tłusty czwartek to tradycja sięgająca w Polsce XVII wieku. Trudno jest odmówić sobie w tym dniu pączka.

Według przesądu trzeba zjeść przynajmniej jednego, aby zagwarantować sobie szczęście przez cały rok.

Niewiele jest osób, które nie chcą zapłacić tak słodkiej ceny za powodzenie.


Co roku trwa dyskusja, jeść czy nie jeść, ile i jakie pączki są najlepsze…

Podpowiadamy!

jeść

z umiarem

najlepiej te pączki, których skład znamy.

Upiecz pączki w domu w piekarniku, a nie smaż w głębokim tłuszczu
Kupione w cukierni mają od 290 do nawet 350 kcal. Mini pączek z lukrem to ok. 42 kcal.
_______________________

Pieczone pączki

Składniki:
➦ szklanka mąki pszennej tortowej - ok. 120 g
➦ szklanka mąki pełnoziarnistej (żytnia, pszenna lub orkiszowa) - ok. 120 g
➦ 25 g drożdży
➦ szklanka mleka 0,5% tłuszczu do budyniu, w tym ¼ szklanki do zaczynu
➦ jajo kurze rozmiar L
➦ łyżeczka cukru 5 g
➦ dowolny słodzik (ksylitol, erytrytol lub stewia)
➦ 4 łyżki oleju rzepakowego
➦ nadzienie: budyń przygotowany z mlekiem z dodatkiem słodzika (ksylitol, erytrytol lub stewia) albo dżem niskosłodzony.

Przygotowanie:

przygotuj zaczyn: podgrzej mleko (¼ szklanki), dodaj drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki; zamieszaj, przełóż do naczynia i odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia

jeśli zamierzasz przygotować pączki z nadzieniem budyniowym, to przygotuj gęsty budyń na mleku (zgodnie z instrukcją) z dodatkiem dowolnego słodzika

do naczynia z zaczynem dodaj jajko; ubij mikserem, aby uzyskać konsystencję piany

do masy dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto, aż uzyska klejącą konsystencję

dodaj olej i wyrabiaj dalej, aż ciasto nie będzie się kleić do dłoni

gotowe ciasto przełóż do czystego naczynia, przykryj ściereczką, zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 45-60 minut); ciasto powinno podwoić swoją objętość

na deskę, blat lub stolnicę wysyp odrobinę mąki, wyłóż wyrośnięte ciasto

rozpłaszcz ręką ciasto na grubość palca

wycinaj z niego koła przy pomocy szklanki, kubka lub innej foremki

na każdy wykrojony kawałek ciasta połóż dżem (łyżeczka) lub budyń (łyżeczka) i sklej końce, aby utworzyć kulę

ułóż na blasze papier do pieczenia, a na nim przygotowane pączki w pewnej odległości od siebie

odstaw blachę w ciepłe miejsce na kolejne 60-75 minut

rozgrzej piekarnik do 180 stopni

piecz pączki w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut

gotowe pączki możesz obsypać rozdrobnionym słodzikiem.
Źródło: Akademia NFZ